HU   RO

 

 

BIBLIS - prezentare generală

BIBLIS este un softver integrat pentru biblioteci, conceput pentru efectuarea principalelor activităţi bibliotecare în acord cu legile, regulamentele şi standardele în vigoare. (Înregistrare ORDA 0098/25.01.2001.)

Caracteristici:
- poate funcţiona în sistem monoutilizator sau în reţea
- permite cooperarea între utilizatori din diverse biblioteci
- poate prelua înregistrări din TINLIB (programul utilizat de Biblioteca Naţională a României).

Produsul este realizat de firma BITLIB cu sediul în Sfântu Gheorghe şi cu reprezentanţă la Miercurea-Ciuc. Între producător şi beneficiar se menţine legătura după instalare şi instructajul iniţial, fiind posibile extinderi, funcţie de cerinţele beneficiarului.

Programul are structură modulară, axată pe principalele categorii de activităţi bibliotecare. În Anexa 1 sunt prezentate modulele BIBLIS şi activităţile aferente, precum şi conexiunile dintre ele.

Se observă că modulul Prelucrare BIBLIS-C şi modulul Presă BIBLIS-P pot fi utilizate complet independent, iar BIBLIS-I (Împrumut) şi BIBLIS-CE (Catalog electronic) depind de datele furnizate de BIBLIS-C (Prelucrare). La rândul său, BIBLIS-I poate furniza anumite date modulului de prelucrare. Practic această situaţie apare în biblioteci când cititorul doreşte să împrumute o carte care încă nu a fost prelucrată în sistem informatizat. Atunci bibliotecarul introduce rapid datele esenţiale pentru împrumut. Acestea pot fi preluate de modulul BIBLIS-C pentru completare ulterioară.

Compatibilitatea BIBLIS - TINLIB este deosebit de importantă, deorece permite utilizatorilor BIBLIS preluarea înregistrărilor bibliografice din bibliografia naţională a României.
Posibilitatea schimbului de date între bibliotecile utilizatoare BIBLIS este în acord cu tendinţa realizării cataloagelor colective şi a catalogării partajate.

Varful paginii

created by Miniweb 2005