HU   RO

 

 

1. BIBLIS – általános leírás

A BIBLIS progamcsomag egy integrált könyvtári rendszer, amely alkalmas a főbb könyvtári munkafolyamatok elvégzésére, a jelenleg érvényes törvényekkel, szabályzatokkal és szabványokkal összhangban.
(ORDA bejegyzési száma: 0098/25.01.2001.)

Tulajdonságok:
- működik egyfelhasználós rendszerben és hálózatban is;
- lehetővé teszi az együttműködést különböző könyvtárak felhasználói között;
- képes átvenni a TINLIB rendszerben regisztrált rekordokat (TINLIB a Román Nemzeti Könyvtár által használt könyvtári rendszer).

A programcsomag készítője a BITLIB sepsiszentgyörgyi székhelyű cég, amely csíkszeredai képviselettel is rendelkezik. A program készítője és felhasználója kapcsolatot tart a telepítés és a felhasználó kiképzése után is, így lehetőség adódik a felhasználó igényei szerinti bővítésekre, fejlesztésekre.
A program moduláris felépítésű, amely a főbb könyvtári tevékenységek elvégzéséhez igazodik.
Az 1. számú melléklet bemutatja a BIBLIS progamcsomag moduljait, az egyes modulokhoz tartozó munkafolyamatokat, valamint a köztük levő kapcsolatokat.
Az ábra szemlélteti, hogy a program BIBLIS-C (Feldolgozás) modulja és a BIBLIS-P (Periodika) modul egymástól függetlenül is felhasználhatók, míg a BIBLIS-I (Kölcsönzés) és a BIBLIS-CE (Elektronikus katalógus) a BIBLIS-C (Feldolgozás) modul által szolgáltatott adatoktól függenek.

Ugyanakkor a BIBLIS-I is képes bizonyos adatokat szolgáltatni a feldolgozó modul részére. Ez abban az esetben fordul elő a könyvtári gyakorlatban, ha az olvasó olyan könyvet akar kölcsönözni, amely még nem volt számítógépes rendszerben feldolgozva. Ilyenkor a könyvtáros csak a kölcsönzéshez szükséges adatokat vezeti be az adatbázisba. Ezeket a BIBLIS-C modul átveheti, utólag kiegészítve a hiányzó adatokat.
Lényeges a BIBLIS és a TINLIB könyvtári szoftverek kompatibilitása, ugyanis ez lehetővé teszi a BIBLIS - felhasználók számára a bibliográfiai leírások átvételét a román nemzeti bibliográfiából.
A BIBLIS - felhasználó könyvtárak adatcseréjének lehetősége összhangban áll a közös katalógusok létrehozására és az osztott katalogizálásra irányuló törekvésekkel.


Lap tetejÚre

 

created by Miniweb 2005