HU | RO | kapcsolat | ma: 2014 - 11 - 01 | Eddigi latogatok szama: | 174272

A Kájoni János Megyei Könyvtár új székhelyének megnyitója
Ünnepi rendezvénysorozat a könyvtárban

2012. december 18-20.

Ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit 2012. december 18-án az új székhelyre költözött Kájoni János Megyei Könyvtár. A csíkszeredai Stadion utcai új könyvtárépületben korszerű feltételek között, végre egy térben kapott helyet az összes könyvtári szolgáltatás. Féléves szünet után befejeződtek az átköltözés és a könyvtári állomány leltározásának munkálatai, a könyvtárhasználó közönség funkcionálisan kialakított, modern igényeknek megfelően felszerelt közszolgálati tereket vehet birtokba.
           Így az intézmény valóban méltó keretek között felelhet meg sokoldalú szolgáltatói feladatkörének, Hargita megye és Csíkszereda kulturális életének igazi központjává válhat. Olyan közösségi térré, ahol bármely korosztály otthonosan érezheti magát, és mindenki megtalálhatja majd az őt leginkább érdeklő kiadványokat, a számára szükséges információt vagy szabadidős tevékenységet.
            Az intézményt fenntartó Hargita Megye Tanácsa és a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében december 18-án, délután 17 órától kerül sor a könyvtár új székhelyének felavatására. Az ünnepélyes megnyitót követően, december 19-én és 20-án, szerdán és csütörtökön egész napos programmal, változatos igényekre figyelő, szórakoztató és kulturális tevékenységgel várják az új könyvtárba ellátogató közönséget. A rendezvénysorozat szervezői minden korosztály és érdeklődési kör igényeire igyekeznek odafigyelni.
           
2012. december 19-étől, szerdától nyitva áll a könyvtár a közönség számára. A megnyitót követő rendezvénysorozatra való tekintettel december 19-én és 20-án az intézmény rövidebb ideig tart nyitva, a használók reggel 8 órától délután 16,30-ig vehetik igénybe a szolgáltatásokat.


ÜNNEPI PROGRAM
2012. december 18-20

 DECEMBER 18.

17.00 Megnyitó ünnepség – köszöntőbeszédek, szalagvágás
A Bookart könyvkiadó ajándékkönyv csomagjának átadása a Kájoni János Megyei Könyvtárnak
A Codex régizene együttes előadása
Állófogadás 

DECEMBER 19.

11.00 - 14.00 Merre van a kincses sziget? - irodalmi játékok, mozgalmas együttolvasás III - IV. osztályos és V - VII. osztályos gyerekcsoportoknak – Lázok Klára, a marosvásárhelyi Teleki - Bolyai Könyvtár osztályvezetője irányításával (A foglalkozásokra a csoportok előzetes bejelentkezése szükséges)
17.00 A Székely Könyvtár sorozat újabb öt kötetének bemutatója a Hargita Kiadóhivatal szerkesztőinek közreműködésével
19.00 Karácsonyi egyházi énekek
Kájoni János Cantionale Catholicum című énekgyűjteményéből - Györfi Erzsébet, Elekes Emőke és Molnár Anna előadásában

DECEMBER 20.

11.00 – 14.00 Karácsonyi készülődés a könyvtárban gyermekeknek – a foglalkozásokat Róth András Lajos történész, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának munkatársa és Nagy-György Erika, a Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárosa vezetik
17.00 Babák székely népviseletben - Tankóné Péter Mária-Terézia,
csíkmadarasi nyugalmazott tanítónő saját kezűleg varrott, székely népviseletbe öltöztetett babáinak kiállítása
„Csíkmadaras. A bölcsőtől a sírig” - Oláh-Gál Elvira újságíró beszélget egy csésze tea mellett Tankóné Péter Mária - Teréziával néprajzi tárgyú könyveiről
19.00 Bemutatkozik a Székely Konyha, a Hargita Népe napilap gasztronómiai melléklete. Receptcsere és székelyföldi karácsonyi fogások kóstolója. Meghívottak: Isán István Csongor igazgató - főszerkesztő és Jánossy Alíz felelős szerkesztő

A Kájoni János Megyei Könyvtár új címe:
530223 Csíkszereda,
Stadion utca 1/bis. Szám.
Telefon: +40 266 371 988
E-mail:
info@bibliohr.topnet.ro

------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

Költözés miatt ideiglenesen bezár a Kájoni János Megyei Könyvtár


Új székhelyre költözik a Kájoni János Megyei Könyvtár. A csíkszeredai Stadion utca 1. szám alatti új épületben, a városi sportpálya mellett, a Nagy Imre Általános Iskolával átellenben kap helyet.

A költöztetés miatt 2012. június 15-étől átmenetileg, meghatározatlan időszakra bezár a könyvtár, a Szakszervezetek Házában, valamint a Városháza épületében működő könyvtári részlegek egyaránt. Utolsó nyitvatartasi nap június 14-e, a 2012-es évben már nem lesz látogatható a könyvtár, ugyanis a teljes állomány becsomagolása és átköltöztetése az új székhelyre több hónapos munkafolyamatot jelent.

Arra kérjük a könyvtárhasználókat, hogy a zárás időpontjáig, legkésőbb június 14-én 17 óráig szíveskedjenek kikölcsönözni a számukra szükséges köteteket. Ezúttal a szokásos gyakorlattól eltérően háromnál több kötetet lehet egy-egy részlegről kölcsönözni. A kikölcsönzött kiadányokat a könyvtár újranyitása után, a Stadion utca 1. szám alatti új székhelyen lehet majd visszaszolgáltatni, késedelmi díj fizetése nélkül. 

Az intézmény a sajtó révén, elektronikus levélben vagy postai úton időben fogja tájékoztatni a közönséget szolgáltatásainak újraindításáról.

A könyvtár szívesen fogad adományként könyvek csomagolására alkalmas, nagyobb méretű kartondobozokat (átlagos méret: 40X60 cm). A dobozok leadhatók a könyvtár bármely részlegén, munkanapokon 9-17 óra között.

------------------------------------------------------------------------------------------- 

HIRDETÉS

A Kájoni János Megyei Könyvtár ingatlant vagy ingatlanrészt keres könyvtári tevékenység és könyvraktározás céljából.
A benyújtott ajánlatoknak tartalmazniuk kell az alábbiakat:

I.Technikai javaslat: az ajánlott ingatlannak teljesítenie kell minden egyes feltételt:

 1. 2012 június 15-én beköltözhető ingatlan;

 2. Elhelyezkedés: Csíkszereda központi zónájában;

 3. 1.200 – 1.500 négyzetméter felület, mely magában foglal legalább három 100-300 négyzetméter felületű termet, 7 irodahelyiséget és legalább 250 négyzetméter felületű raktárhelyiséget;

 4. Közönségszolgálati terek és raktárak födémterhelhetősége ≥ 7,5 kN / nm;

 5. Belső falmagasság: 2,7 – 3 m;

 6. Irodahelyiségek megvilágítása: 250-300 lux, olvasóterem, kölcsönzőterek megvilágítása: 500 lux;

 7. Mosdók: minimum 8 (4 férfi, 4 női mosdó), melyből minimum 2 (egy férfi és egy női mosdó) fogyatékkal élő személyek számára;

 8. Mozgáskorlátozott személyek számára akadálymentes közlekedési feltételek biztosítása;

 9. Parkolási lehetőség legkevesebb 6 személygépkocsi számára;

 10. Saját hőközpont;

 11. Saját klímaberendezés;

 12. Betörés elleni biztonsági rendszer;

 13. Tűzbiztonsági rendszer;

 14. Elázás elleni biztonsági rendszer;

 15. Video kamera rendszer;

 16. Önálló víz- és elektromos energiafogyasztást mérő órák;

 17. Gondozott külső aspektus;

 18. Nem fogadhatóak el azok az ajánlatok, melyek tulajdonosai előleget kérnek az ingatlan rendbetételére, felújítására, a megadott minősítési feltételek teljesítéséhez, vagy garanciaalap létrehozását igénylik;

 19. Az ajánlatban az ajánlattevőknek kötelező módon vállalniuk kell, hogy a bizottság tagjai számára lehetővé teszik az ingatlan meglátogatását a megadott technikai feltételek teljesítésének ellenőrzésére.

II. Pénzügyi javaslat:

Tartalmaznia kell:

Az egy négyzetméterre eső bérleti díjat + ÁFA-t;

Az árajánlatban szereplő árat EUR-ban kérjük megadni.

III.Mellékletek:
Az ingatlan helyszínrajza;
Tervező által kiadott dokumentáció a födémterhelhetőség bizonyítására.
Az árajánlat szerkesztésének nyelve: román
Példányszám: 1 példány zárt borítékban
Árajánlatok érvényességi időszaka: 60 nap
A borítékon kérjük feltüntetni a Kájoni János Megyei Könyvtár címét a következő felirattal: „NEM NYITHATÓ FEL 2012. május 10., 12.00 óra előtt”
Az ajánlatokat a következő címre kérjük benyújtani: Kájoni János Megyei Könyvtár, 530104 Csíkszereda, Szabadság tér 16 szám, PF 32
Árajánlat benyújtásának határideje: 2012. május 10., 10.00 óra
Információk hétfőtől- péntekig 8.00 – 16.00 óra között, a 0744-390.967-es telefonszámon vagy elektronikus levélben a
bibliohr@gmail.com címen kérhetők.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

MEGNYITJUK KÖNYVTÁRUNK RÉSZLEGEIT A VÁROSHÁZA ÉPÜLETÉBEN

Új otthonban, a csíkszeredai Városháza földszintjén, felújított termekben fogadja újra a könyvtárhasználókat a Kájoni János Megyei Könyvtár három közönségszolgálati részlege: a gyermekkönyvtár, a dokumentációs részleg valamint a történelmi-művészeti részleg.
A részlegek ünnepélyes megnyitójára 2011. július 29-én délután 14 óra 30 perckor kerül sor. Az esemény alkalmából sajtótájékoztatót tart a Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda városának és Hargita Megye Tanácsának elöljárói, kulturális intézmények vezetői és a sajtó képviselőinek részvételével.
Könyvtárunk részlegeinek elköltözése a Mikó-várból a műemléképület felújítása miatt vált szükségessé. Csíkszereda önkormányzata a Városháza épületének földszintjén felújított termeket bocsátott a könyvtár használatára.
A 2011 áprilisában megkezdett, és ütemterv szerint haladó költözési munkálatok júliusban fejeződnek be. Az új helyre költözött részlegek 2011. augusztus 1-étől fogadják újra a könyvtárhasználókat.

Közönségszolgálati program a Városháza épületében:
A Gyermekkönyvtár és a Művészeti-történelmi részleg hétfőtől péntekig, 9-17 óra között látogatható.
A Dokumentációs részleg, amelynek gyűjteményei helyben tanulmányozhatók, hétfőtől péntekig 8-16 óra között látogatható.

 

2011. június 27.


----------------------------------------------------------------------------------------
 

Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének VIII. Vándorgyűlése

 

Könyvtártól könyvtárig – szolgáltatások átjárhatósága / hálózata erdélyi könyvtárakban

2011. május 26–28 között nyolcadik alkalommal kerül sor a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének Vándorgyűlésére, melynek ezúttal a kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár lesz a házigazdája.
A hazai könyvtárosok éves nagy szakmai tanácskozásának társszervezői a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) és a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár.

A rendezvény támogatói:
szulofold alapa Szülőföld Alap,

 UBBa Babeş-Bolyai Tudományegyetem,

communitas alapitvanya Communitas Alapítvány,    valamint


hargita megye tanacsaHargita Megye Tanácsa.  

A szakmai találkozó központi témája idén Könyvtártól könyvtárig – szolgáltatások átjárhatósága / hálózata erdélyi könyvtárakban. Az alábbi három szélesebb témában hangzanak el előadások, hozzászólások, beszámolók, jógyakorlat-példák a konferencia keretében (15–20 percben):

 -    könyvtári érdekképviselet, fundraising (partnerségek, együttműködések, megtakarítási intézkedések, stb.)

-    virtuális erőforrások, digitális gyűjtemények fejlesztése (digitalizálási programok, informatikai műveltség és digitális kompetenciák fejlesztése közkönyvtárakban, stb.)

-    kutatás és tudománytermelés erdélyi könyvtárakban (szaktájékoztatás, kiadványok, tudománynépszerűsítés, stb.)
A rendezvény megnyitójára május 26-án, 18 órakor kerül sor, a vendégeket köszönti Poráczky Rozália, a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár főigazgató helyettese.

Köszöntőbeszédet mond Doina Popa – a Romániai Közkönyvtárosok Egyesületének (ANBPR) elnöke, valamint Kiss Jenő – az RMKE tiszteletbeli elnöke. Ezt követi a Könyvtári kavalkád címet viselő poszterkiállítás megnyitója az Egyetemi Könyvtár Galleria Laterallia kiállítótermében. A  poszterkiállítás keretén belül az erdélyi könyvtárak seregszemléjét a nagyközönség számára is látványos, élvezhető módon igyekeznek hozzáférhetővé tenni a szervezők. A „kulturális börze” a szervezők reményei szerint sikerrel irányítja a figyelmet az erdélyi könyvtárakban zajló kulturális és közművelődési tevékenységekre.
A konferencia második napján, május 27-én kezdődnek a tulajdonképpeni munkálatok, délelőtt 9 órától 14 óráig az említett témakörökbe illeszkedő előadások, hozzászólások hangzanak el. A délután folyamán különböző kolozsvári könyvtárakkal, közgyűjteményekkel ismerkedhetnek a találkozó résztvevői: a Szabédi László Emlékház könyvtárát és kézirattárat, valamint a Kriza János Néprajzi Társaság könyvtárát és közösségi tereit, a Kolozsvári Magyar Színház Dokumentációs Tárát tekinthetik meg. Így lehetőségük nyílik a tapasztalatcserére, a személyes kapcsolatteremtésre, kötetlen beszélgetésekre is a konferencia ideje alatt.
Az Év Fiatal Könyvtárosa díj átadására is sor kerül: 2011-ben Jankó Magdolna Tünde a Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár - Közgazdaságtudományi szakkönyvtár könyvtárosa részesül a díjban.
Május 28-án délelőtt, a RMKE szervezeti kérdéseinek megbeszélése után zárul a konferencia hivatalos programja, majd szakmai kirándulás keretében Bonchidára és környékére látogathatnak el a résztvevők (Szék, Bonchida, Válaszút).

A részletes program megtekinthető a konferencia honlapján: http://bcucluj.ro/hu/rndezvenyek/vgy/program.php
A
szakmai találkozó és konferencia résztvevői romániai magyar közkönyvtárosok, egyetemi- és iskolai könyvtárosok. A részvételi díj 20 lej, melyet a helyszínen lehet kifizetni. Az RMKE és a kolozsvári Egyetemi Könyvtár biztosítja tagjai számára a szállást és az étkezést. Az elszállásolásra és más szervezési kérdésekre vonatkozó információk megtalálhatók a konferencia honlapján.

http://bcucluj.ro/hu/rendezvenyek/vgy/index.php


  

2011. május 22.

                   --------------------------------------------------------------------------------

 

SZAKMAI PROGRAM
A KÖNYVTÁR SZEREPVÁLLALÁSA A KÖZÖSSÉG KULTURÁLIS ÉLETÉBEN

szakmai értekezlet Korondon

A Pro Libris Könyvtári Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében szakmai értekezletet tartanak Korondon, 2010. november 29-30-án, a környékbeli települések könyvtárosainak részvételével. A találkozó keretében zajló szakmai képzés témája: A könyvtár szerepvállalása a közösség kulturális életében. A program Hargita Megye Tanácsának kulturális pályázatán nyert anyagi támogatás révén valósul meg. Hargita Megye TanacsaA november 29-én délután 15 órakor kezdődő értekezleten Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönti a résztvevőket. A szakmai képzés vezetői a Kájoni János Megyei Könyvtár szakemberei, Bedő Melinda és Máthé Izabella felnőttoktatók. Máthé Izabella a könyvtár lehetséges közösségi szerepvállalásáról, a kulturális rendezvények szervezéséről tart előadást november 29-én délután, majd a résztvevő könyvtárosok lehetőséget kapnak a témához kapcsolódó helyi tapasztalatok megosztására. November 30-án Korszerű technológia a rendezvényszervezés szolgálatában címmel Bedő Melinda tart gyakorlati felkészítőt a könyvtárosoknak, akik a mindennapi tevékenység során hasznosítható ismereteket, készségeket sajátíthatnak el, illetve mélyíthetik már meglevő ismereteiket a számítógépes szövegszerkesztés, táblázatkezelés, az internetes kommunikáció eszközeinek, lehetőségeinek felhasználása területén.

Program

2010. november 29.

15,00 – vendégek fogadása
16,00 – köszöntőbeszédet mond: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke
16,15 – Máthé IzabellaEgy lehetséges szerep: Kulturális rendezvények szervezése
17,15 – a témához kapcsolódó helyi tapasztalatok megosztása
19,00 – vacsora a Forrás panzióban

2010. november 30.

9,00 – Bedő MelindaKorszerű technológia a rendezvényszervezés szolgálatában I ( szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internetes kommunikáció)
11,00 – szünet
11,20 – Bedő Melinda Korszerű technológia a rendezvényszervezés szolgálatában II (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internetes kommunikáció)
14,00 – ebéd
15,00 – hazautazás

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

ROMÁNIAI MAGYAR KÖNYVTÁROSOK VII. VÁNDORGYŰLÉSE

2010. november 3-5.
Kászonaltíz
Az idei konferencia kiemelt témája a lokális kultúrális értékek megőrzésének lehetőségei a digitális korban, a könyvtári helyismereti munka átalakulása.
Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Program


2010. november 3.

13,00 – indulás a Kászonokba mikrobusszal a Kájoni János Megyei Könyvtártól

13,30 - az 1849 augusztus 1-i csatában elesett hős székelyek temetőjének és emlékművének megtekintése a Nyergestetőn – András Ignác helytörténész rövid történeti áttekintésével

14,00 – érkezés Kászonaltízre, szálláshelyek elfoglalása, regisztráció

15,00 – séta a község központjában, a Fogarassy ház megtekintése, ismerkedés népi mesterségekkel (szövés, fonás, kenyérsütés, kürtöskalács készítés, lópatkolás)

19,00 – Róth András Lajos nyomdatörténeti kiállításának megnyitója a községi kultúrházban

20,00 – estebéd a Vackor panzió éttermében


2010. november 4.

8,00 – reggeli a Vackor panzióban

9,00 – köszöntőbeszédek:
Kopacz Katalin- a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke
Kiss Jenő – a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének
tiszteletbeli elnöke
András Zoltán Kászonaltíz polgármestere
Lakatos Tamás – a kászonaltízi Miklós Márton Községi Könyvtár könyvtárosa

10,00 – “Kászoni utakon – a település történelmi-földrajzi bemutatása, kulturális értékeinek, népszokásainak ismertetése - András Ignác helytörténész, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója

11,00 – a kászonaltízi műemlékek meglátogatása (templom, Bornemissza kápolna, kúria, régi iskola stb.) valamint a Miklós Márton községi könyvtár megtekintése

14,00 – ebéd

15,30 – előadások a községi kultúrház nagytermében

Háromszék és Csíkszék az 1848-49-es szabadságharcban egy könyvtáros szemével: Demeter Lajos, helytörténész, kutató, Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy

16,00 - Helytörténet az oktatásban: Pál Zoltán, tanár, Tivai Nagy Imre iskola, Csíkszentmárton

16,30 - A könyvtár lehetséges szerepe a helytörténeti kutatásban: Szolláth Hunor, könyvtáros, Domokos Kázmér Iskolacsoport, Szováta. 

17,00 - szünet

17,30 - A helyismereti gyűjtemény és a felhasználó: Kelemen Katalin, osztályvezető, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda és Lázár Csilla, tanár, Soros Oktatási Központ Alapítvány, Csíkszereda

18,00 - Helyismereti kutatások és azok ismertetésének módjai a Szilágy Megyei Könyvtárban: Bódis Ottilia, könyvtáros, I.Scipione Bădescu Megyei Könyvtár, Zilah

18,30 – Beszélgetés az elhangzott előadások kapcsán

19,00 – A farsangtemetési népszokásokat bemutató “Bikaütés” című dokumentumfilm megtekintése

20,00 – Ünnepi vacsora, melynek keretében kiosztásra kerül “Az év fiatal könyvtárosa” díj

2010 november 5.

8,00 – reggeli a Vackor panzióban

9,00 - Helytörténeti dokumentumok digitalizálása: Szabó Károly, igazgató, Városi Könyvtár, Székelyudvarhely

9,30 - Több mind egy évszázada a kutatók szolgálatában: múlt, jelen, jövő a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárban: Bodnár Róbert, könyvtáros, Nemzetközi csere / Digitális könyvtár, Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, Szegedi Éva könyvtáros, Történelem Tanszék Könyvtára, Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár

10,00 – kávészünet

10,30 - Történeti színes papírok: Róth András Lajos, könyvtáros, Haáz Rezső Múzeum Dokumentációs Könyvtára, Székelyudvarhely

11,000 – Elszállt könyvtárosok – advocacy könyvtáros munkacsoport Brüsszelben – Bedő Melinda, osztályvezető, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

11,30 – Hozzászólások az előadásokhoz

12,00 – a Romániai Magyar Könyvtáros Egyesület szervezeti kérdéseinek megbeszélése

13,30 – ebéd

15,00 - hazautazás


Moderátor: Bákai Magdolna, könyvtáros, tanár, Gyergyószentmiklós

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Vándorkiállítás rendhagyó történelemórákkal a Kájoni János Megyei Könyvtárban


FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC

A vándortárlat 2010 november folyamán ingyenesen látogatható a Kájoni János Megyei Könyvtár Dokumentációs részlegén (a Mikó-vár épületében) hétfőtől péntekig, naponta 16-18 óra között.

A Forradalom és szabadságharc című vándorkiállítás anyaga a szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft., a csíkszentdomokosi Községi Múzeum, a gyergyószentmiklósi Földvári Károly Hagyományőrző Egyesület, Szanka József műgyűjtő és Somogyi Győző festő, grafikus anyagából épült fel. Az 1848-as forradalom és szabadságharc nagy személyiségeit, eseményeit idézi fel a tárlat, amelynek látogatói a kiállított tárgyak, könyvek, kiadványok révén a magyar nemzet életében kiemelkedő történelmi esemény jelentőségét érzékelhetik. Somogyi Győző rajzai a különböző huszárezredek egyenruháit is szemléltetik. Szervezők: a szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. és a Meritum Művelődési és Kulturális Közhasznú Egyesület, valamint a csíkszentmártoni Viridis Egyesület.  

A tárlat 2010 márciusában érkezett Csíkba, 2011 tavaszáig több helyszínen is megtekinthető. Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén 2010. október 22-én délután került sor az ünnepélyes megnyitóra.A kiállítás anyagát dr. Tóth István főmuzeológus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum osztályvezetője mutatta be a jelenlevő népes közönségnek. Kelemen Katalin könyvtáros, Murányi Gábor, a Meritum Egyesület elnöke, valamint Pál Zoltán, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre szakközépiskola tanára mondott köszöntőbeszédet.

 A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai Zöld Ildikó tanárnő irányításával rövid ünnepi műsort mutattak be.

A szervezők várják az iskolai csoportok, osztályok látogatását, hiszen a kiállítás anyaga elsősorban diákoknak, fiataloknak szól. A történelemtanárok figyelmébe ajánlják, hogy a tárlat anyagához kapcsolódó témákban, előzetes jelentkezés alapján rendhagyó történelemórák megtartására is lehetőséget nyújt a könyvtár. A Biblionet könyvtárfejlesztési program révén modern technikai felszerelés áll rendelkezésre, adott az internetelérés, valamint audiovizuális anyag kivetítése is lehetséges.
A szervezők kérik a pedagógusokat, jelezzék a csoportos látogatás szándékát a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén a Mikó-várban, a következő telefonszámon: 0720544093.
Mindenkit szeretettel várnak a tárlat megtekintésére!


------------------------------------------------------------------------------------------------

 

NEKEM TETSZETT! OLVASTAD MÁR?

Pályázati felhívás gyerekeknek


         Az olvasás képessége, az értő olvasás elengedhetetlen feltétele a későbbi tanulásnak, egész életre szóló útravalót jelent. Eszköz a tanulásban, az önművelésben, a kikapcsolódásban, a kapcsolatteremtésben és a beilleszkedésben is. Már kisgyermekkortól, a legfiatalabb korosztályoktól kezdve fontos az olvasás fejlesztése, az olvasás iránti igény felkeltése. A gyerek úgy ismerkedhet meg még több izgalmas olvasmánnyal, ha másokkal is megoszthatja véleményét kedvenc könyveiről. Ezért a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Könyvtári Egyesület pályázatot hirdet NEKEM TETSZETT! OLVASTAD MÁR? címmel gyermekkönyv-ajánlók készítésére, 12 év alatti általános iskolás tanulók részére. A legkreatívabb és legötletesebb ajánlók készítői értékes könyvajándékban részesülnek. A legjobb könyvajánlók az interneten is elolvashatók majd, az olvasoterem.com weboldalon (http://olvasoterem.com) .

A pályázat kiírói azzal a kéréssel fordulnak a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, családtagokhoz, és nem utolsósorban a tanítókhoz, tanárokhoz és nevelőkhöz, hívják fel a gyerekek figyelmét a pályázatra! A gyerekkönyvek ajánlóit, ismertetőit természetesen a gyerekek írják, az elkészítésekor pedig a következőkre mindenképpen figyeljenek :

 • A4-es méretű sima papírra írjanak (kézzel írt pályázatot is elfogadnak, vagy számítógéppel 12-es betűméretben, maximum1 oldal terjedelemben)!

 • Tüntessék fel a könyv / meseregény, gyerekregény/ címét és kiadóját!

 • Miről szól a meseregény/gyerekregény/ifjúsági regény?

 • Miért TETSZETT?

 • Kiknek ajánlják elolvasásra?

 • Illusztráció készítése

 • A pályázó tanuló neve, iskolája, osztálya, tanítója, telefonszáma feltüntetéséről ne feledkezzenek meg!

A könyvajánlók beérkezési határideje : 2010. május 25.

Az elkészült könyvajánlókat a Kájoni János Megyei Könyvtárban lehet leadni, Csíkszeredában a Mikó-vár épületének földszintjén, a Gyermekkönyvtárban vagy a Dokumentációs részlegen. Az ajánlók postán is beküldhetők, postacím: Biblioteca Judeteana Kájoni János, 530104 Miercurea-Ciuc, P-ta Libertatii nr. 16, C.P. 32, jud. Harghita. A borítékra írják rá: NEKEM TETSZETT, OLVASTAD MÁR?

A pályázattal kapcsolatos bármilyen kérdéssel, Kelemen Katalinhoz fordulhatnak, a 0266-371790-vagy a 0266-371988-as telefonszámon.

A gyerekkönyv-ajánlók díjazására június 4-én kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban, szép idő esetén a Mikó-vár udvarán, a Gyermekkönyvek Napja alkalmából. A rendezvényen a pályázó gyerekek megismerhetik egymás könyvajánlóit, részleteket mutathatnak be kedvenc könyveikből, és játékos tevékenységeken vehetnek részt, kedvenc könyveikkel kapcsolatos játékos feladatokat, rejtvényeket, oldhatnak meg!

A pályázat és a díjazási ünnepség támogatója Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, médiapartnere: olvasoterem.com (http://olvasoterem.com).


------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

SZÉKELYFÖLD – tematikus sarok a könyvtárban

A Székelyfölddel kapcsolatos kiadványokra hívja fel a könyvtárlátogatók figyelmét a Kájoni János Megyei Könyvtár Mikó-várbeli részlegein - a Dokumentációs részlegen, valamint a Művészeti-Történelmi részlegen kialakított tematikus sarok.
A tematikus polcokon elhelyezett kiadványok nemcsak szemet gyönyörködtető, esztétikus kivitelezésű munkák. A székelység és a Székelyföld története, a székelység szimbólumai, néprajza és népművészete, művelődéstörténete, irodalma, földrajza és tusrisztikája olyan témák, amelyekkel kapcsolatosan tájékozódhatnak, ismeretekeit bővíthetik a kiállított monográfiákat, tanulmányköteteket, albumokat fellapozó érdeklődők.
A téma iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődés is hozzájárult a tematikus összeállítás létrejöttéhez, amely Hargita Megye Tanácsának célkitűzéseivel összhangban a Székelyföldet egységes régióként igyekszik bemutatni.

2010 tavaszán, Orbán Balázs halálának 120. évfordulóján, nagyobb méretű kiállításon is szeretnénk bemutatni a Székelyföldet, ugyancsak könyvek és képek által.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

BIBLIONET – a világ az én könyvtáramban

A Biblionet 5 éves országos szintû könyvtárfejlesztési program, melyet a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogat. Lebonyolítója az IREX nemzetközi nonprofit szervezet, együttmûködésben a Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Egyesületével (ANBPR), a közkönyvtárak, illetve helyi és országos hatóságok bevonásával.
Terv szerint 5 év alatt a Romániában mûködõ 3000 közkönyvtár közül mintegy 1500 könyvtár részesül támogatásban. A rendelkezésre álló keret 26,9 millió USD.

Célja a román állampolgárok információhoz juttatása a könyvtárakban kialakított ingyenes internetes központokban.

A programnak 4 fõ alkotórésze van:

1. a közösség információhoz jutásának megkönnyítése

2. a könyvtárosok képzése

3. a könyvtár értékének elismertetése

4. a kormányzati támogatás biztosítása

Az elsõ fordulóban az ország 41 megyei könyvtára közül 31 nyújtott be pályázatot, 12 könyvtárat választottak ki.

A Hargita megyei Kájoni János könyvtár is sikeresen pályázott, 20 másik könyvtárral együtt, melyek teljesítették a feltételeket. A Biblionet program számítógépeket és szoftvereket adományoz a könyvtáraknak, azzal a feltétellel, hogy a helyi önkormányzatok biztosítják az internetre való csatlakozást és a program hosszútávú fenntartását. Hargita megyében a polgármesterek, önkormányzatok hozzáállása nagyon pozitív volt, ezért is sikerült 20 könyvtár bevonásával pályáznunk. A feltételek között szerepelt napi 8 órában nyitvatartó, megfelelõ nagyságú felülettel rendelkezõ, fûtött, valamilyen biztonsági rendszerrel védett könyvtári helyiségek megléte.

Az internetes központok várományosai a következõ könyvtárak: a gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi, szentegyházi, borszéki, maroshévízi, székelykeresztúri városi könytárak, valamint a gyegyótölgyesi, csíkszentdomokosi, gyergyóremetei, gyímesfelsõloki, gyímesközéploki, parajdi, salamási, gyergyócsomafalvi, kászonaltízi, csíkpálfalvi, csíkkozmási, szentábrahámi, csíkkarcfalvi és csíkszépvízi könyvtárak. A 6 városi és 14 községi könyvtár maximum 80 számítógéphez jut majd, a megfelelõ szoftverekkel. Ez év novemberében kerülnek felszerelésre a gépek, de már augusztusban kezdõdik a könyvtárosok kiképzése. A megyei könyvtárak két-két könyvtárosa részesül képzésben, õk képezik tovább a megye többi könyvtárosát a megyei könyvtárban kialakítandó képzõközpontokban. Erre a célra a megyei könyvtárak 11 laptopot kapnak a megfelelõ szoftverekkel egyetemben.
A Hargita megyei könyvtárak számára nagyon elõnyös, hogy már az elsõ körbe bekerülhettek, mert már 2009 novemberében meghírdetésre kerül a program második szakasza és Hargita megye újabb könyvtárak bevonásával pályázhat. Megfelelõ hozzáállással, érdeklõdéssel elérhetõ, hogy a megye összes közkönyvtára információs központtá váljon. Ez nemcsak a megyei könyvtáron múlik, hanem a polgármesterek, könyvtárosok akaratán, hozzáállásán is.
Ettõl az országos szintû megmozdulástól azt reméljük, hogy a könyvtárak presztízse megnövekszik, változik a könyvtáros státusza a köztudatban, tudatosul, hogy a könyvtárak a globalizációs társadalom alapvetõ információszolgáltató intézményei, és mint ilyenek nagyon fontos szerepet töltenek be a közösség életében.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

NYERTES PÁLYÁZAT - Könyvtári együttműködés Székelyföld kulturális szellemi örökségének digitalizálásáért
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára közös digitalizálási projektje is nyert azon a pályázaton, amelyet a Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma hirdetett meg, azzal a céllal, hogy a határon túli magyar kulturális szellemi örökség digitalizálásával és internetes megjelenítésével kapcsolatos programokat támogassa.

A két Hargita megyei intézmény együttműködésével létrejött Székelyföldi digitális emlékezet című digitalizálási terv célja a székelyföldi vonatkozású nyomtatott kulturális értékek megőrzése, védelme és bevonása a kulturális körforgásba, a helyi értékek közkinccsé tétele. Az együttműködési megállapodás értelmében a digitalizált dokumentumokat mindkét könyvtár saját honlapján is elérhetővé teszi, ugyanakkor célkitűzésük az is, hogy az együttműködés során létrehozott digitális adatbázis az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárába is elhelyezést nyerjen. A Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának vezetője, Róth András Lajos már évek óta foglalkozik digitalizálással, az OSZK-val kötött partnerszerződés alapján az általa digitalizált művek megtalálhatók a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

Szülőföld AlapA Szülőföld Alap pályázatán nyert 500000 forint összegű támogatás lehetővé teszi a digitalizálási munkálatokhoz szükséges legfontosabb technikai eszközök - két jó minőségú szkenner, illetve két laptop, valamint karakterfelismerő szoftver – beszerzését a két könyvtár számára. Ezáltal 2009 őszétől a Kájoni János Megyei Könyvtár is bekapcsolódhat a digitalizálási tevékenységbe, sor kerülhet az első dokumetumok digitalizálására a program keretében. A tervek szerint az első körben digitalizálni kívánt művek többnyire XVIII-XIX.századi erdélyi, székelyföldi vonatkozású, illetve helytörténeti kiadványok, helyi nyomdák kiadványai, valamint XX. századi erdélyi, székelyföldi vonatkozású munkák (amelyek esetében már nem tevődik fel a szerzői jogvédelem kérdése), a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének gyűjteményeiből.

A digitalizálás révén a távoli érdeklődők számára is hozzáférést biztosíthat a két székelyföldi könyvtár a gyűjteményeikben megtalálható értékes helyi vonakozású dokumentumokhoz. A kuturális örökség digitalizálása hosszú távú tevékenység, az eredményes együttműködés érdekében a két könyvtár évente összeállítja majd a digitalizálásra szánt dokumentumok jegyzékét és közösen értékeli az elért eredményeket.

Ezzel kapcsolatos rövid kis bemutató tekinthető meg a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könytára honlapján.

2009. július 17.

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------

Az év fiatal könyvtárosa - Máthé Izabella

2009-ben "Az Év fiatal könyvtárosa" díjat Máthé Izabellának, a KJMK  szakiranyítójának ítelte a RMKE vezetősege cselekvő és együttműködő"  könyvtári szervező munkájáért, valamint a korszerű könyvtári technikák  terjesztése terén elért eredményeiért.

------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

Olvasás- és könyvtárszociológiai vizsgálatok Hargita megyében

OO2004 tavaszán a Hargita Megyei Könyvtár felmérést készített a megye községeiben a médiafogyasztói-, olvasói- és könyvtárhasználati szokásokról, a községi könyvtárak helyzetéről, a helyi könyvtárral való elégedettségről. A továbbiakban közétesszük a felmérés könyvtárakra- és olvasói szokásokra vonatkozó eredményeit, valamint néhány következetést megyénk községi könyvtáraival kapcsolatosan.
OOA megye 50 községi könyvtára közül 40 könyvtár adatait a helyszínen összegyűjtöttük a könyvtárügyben használatos teljesítménymutatók kiszámítása céljából (ISO 1160:1998 szerint). A lakossági vizsgálat egy 300 fős mintacsoporton történt, amelyben Hargita megye régiói a lakosságuk számarányában voltak képviselve, ezen belül figyelembe vettük a lakosság életkor-, nemek-, valamint nemzetiség szerinti megoszlását.

1. A községi könyvtárak helyzete
OOFelmérésünk során vizsgáltuk a községi könyvtárak adottságait és látogatottságát, de ugyanakkor lejegyeztük a helyben tevékenykedő kollegáink véleményét, javaslatait. A 40 könyvtáros közül ketten rendelkeznek egyetemi diplomával és könyvtári képesítéssel, a többi 38 érettségizett, 19-en közülük még könyvtári képesítést is szereztek.

1.1 A községi könyvtárak állománya
OOA vizsgált községi könyvtárak összállománya meghaladja a 400.000 könyvtári dokumentumota, ennek túlnyomó többsége könyv- és folyóirat kötetből áll, egyéb könyvtári dokumentum (audio, video, térkép, stb.) számaránya jelentéktelen. Községi könyvtárainkra jellemző a 10000-12000 kötetnyi állomány; egyedül a gyergyótölgyesi könyvtár állománya haladja meg a 17000 kötetet. A könyvtárak többségében az állomány nagyobb része szabadpolcon van, a könyvek fizikai állapota többnyire jó, illetve elfogadható. A könyvtárosok véleménye szerint, az állomány tartalmilag nagyobbrészt megfelel az olvasói igényeknek
2001-2003 között a községi könyvtárak állománya összesen 13.202 kötettel gyarapodott, a gyarapodás 75%-a adományokból, 25% helyi költségvetési forrásból származik. Tartalom szerint, a gyarapodás 75%-a irodalom, nyelv szerint 80%-a magyar, 16%-a román, 4%-a más nyelvű.
Ugyanabban az időszakban 9.243 kötettel apadt az állomány, az esetek 55%-ában tartalmi elavulás, 39%-ban rongálódás volt az ok, és a maradék 6%-ot az olvasók által elveszített és kifizetett kiadványok képezik.

1.2 Könytárhasználat
OO2001-2003 között a vizsgált községekben 11.672 személy vette igénybe a helyi községi könyvtár szolgáltatásait, összesen 176.734 alkalommal, kölcsönözve összesen 302.301 kötetet.
A könyvtárhasználók 67%-a tanuló vagy egyetemista, a többi foglalkozás szerinti csoportok viszonylag kiegyensúlyozottan képviseltetik magukat; életkor szerint 47%-uk 14 év alatti, nemzetiség szerint 81% a magyarok aránya, 18% román, 1% más nemzetiségű nemek szerint 62% nő, 38% férfi.
A 2002-es év mélypontot jelent úgy az állománygyarapodás, mint a könyvtárhasználat terén.
A megkérdezett könyvtárosok fele úgy véli, hogy a tanulók elsősorban házi olvasmányokért jönnek könyvtárba; a könyvtárosok további 30%-a azt tapasztalja, hogy a tanulók gyermekirodalmi műveket keresnek, függetlenül a tananyagtól. A felnőttekről azt mondják a könyvtárosok, hogy többnyire szétnéznek a polcokon, esetleg tanácsot kérnek a könyvtárostól, és úgy választanak könyvet. Információért, adatokért ritkán fordulnak a községi könyvtárhoz, sőt a gyerekek az iskolai versenyekre is inkább máshol készülnek.

1.3 A könyvtárak adottságai, felszereltsége
OOA községi könyvtáraink többsége (65%-a) a helyi kultúrotthonban működik; a vizsgált könyvtárak összterülete 2.370 m². Jellemzőnek mondhatók a 60-70 m²-es könyvtárak, de léteznek 30 m²-nél kisebbek is! A könyvtárak felében nincs megoldva a fűtés, az esetek 65%-ban a bútorzat még megfelelő. Több helyen hiányos a bútorzat, csupán két községi könyvtár bútorzata korszerű (Csíkszentdomokoson és Galócáson). A könyvtár hangulatát az esetek 30%-ában kellemesnek találja a helyi könyvtáros, de ugyanakkora a hideg, penészes, sötét könyvtártermek aránya is! A könyvtárosok 75%-a nyilatkozza, hogy betartja a programot, 12 könyvtárban van számítógép, 9 könyvtár használ könyvtári szoftvert, 3 könyvtárban van Internet-csatlakozás. Egyéb tárgyi eszközök –tévé, videó, telefon, fax, fénymásoló, nyomtató- hiányoznak a könyvtárak többségéből.

1.4 Könyvtári rendezvények
OO2001-2003 között a vizsgált könyvtárak összesen 436 rendezvényt szerveztek, közülük 10 könyvtár egyáltalán nem szervezett rendezvényt. Jellemzőnek mondható az évi 1-2 rendezvény, de néhány könyvtárban a rendezvények hozzátartoznak az állandó tevékenységhez.

1.5 Javaslatok
OOA könyvtárosok úgy vélik, hogy a könyvtár vonzóbb lenne a közönség számára, ha bővítené a kínálatát új kiadványokból, ha megoldódna a fűtés és javulna a felszereltség.

2. Olvasáskultúra falusi környezetben
OOFelmérésünk olvasáskultúrát érintő eredményei közül közzéteszünk néhányat az olvasói szokásokra, a házi könyvtárakra, kedvenc szerzőkre és a községi könyvtárakra vonatkozók közül.

2.1 Olvasói szokások
OOA megkérdezettek 27%-a nyilatkozta, hogy rendszeresen olvas könyvet, 29%-a a felmérés idején is éppen olvasott könyvet. Az éppen olvasott könyvek szerzői közül 27 magyar-, 4 román-, 25 külföldi szerzőt említettek. A felmérés idején olvasott könyvek csupán 2,7%-a volt könyvesboltból újonnan vásárolt, a többi a család könyvtárából származott, illetve ismerősöktől, vagy könyvtárból kérték kölcsön.
OOA megkérdezettek 23%-a egyáltalán nem olvas könyvet, 13%-a olyan családból származik, ahol egyáltalán nincsenek könyvek. A családok 35%-a nagyon kicsi "házi könyvtárral" rendelkezik (50 kötet alatt), és csupán 7,7%-a birtokol esetenként több mint 500 kötetet.

2.2 Könyvtárhasználat
OOA felmérés idején a megkérdezettek 29,7%-a tagja volt valamilyen könyvtárnak (községi-, városi-, megyei-, iskolai-, egyetemi-, stb.) és 9,8%-a több könyvtárnak is tagja volt, 26,7% pedig soha nem járt könyvtárba. A könyvtárlátogatás célja elsősorban a könyvek kölcsönzése, de jelentős volt az információkeresés említése is. Nagyon kevés könyvtárhasználó megy könyvtárba szabadidőtöltés, rendezvény, újságolvasás végett, ami természetes, ha figyelembe vesszük egyes falusi könyvtárak helyzetét (hideg, sötét, penész, stb.)

2.3 Olvasók véleménye a községi könyvtárról
OOAz olvasók többnyire pozitív véleményeket fogalmaztak meg a falusi könyvtárakról, csupán 17%-uk kifogásolta az állomány elavultságát. Az olvasók 42,7%-a mindig, 4,5%-a ritkán találja meg a könyvtárban az általa keresett kiadványt. A könyvtárosokat "barátságos", "szolgálatkész", "udvarias" magatartás jellemzi. Az olvasók általában egyetértenek a kölcsönzési feltételekkel. Ők azt szeretnék, ha a könyvtár több természettudományi művel gyarapodna (a vélemények 47 %-a), ugyanakkor jelentős számban említették a gyermekek tanulását segítő könyveket, nyelvkönyveket, kortárs szépirodalmat, audiovizuális kiadványokat. Könyvtárlátogatásra alkalmas időszakként tavasszal, ősszel és télen 15-18 órát jelölik, nyáron pedig 8-12 óra lenne alkalmas az olvasók többségének.
OOAz olvasók 43%-a hangot adott elégedetlenségének a községi könyvtárral szemben, mert az általa keresett könyv nincs meg, vagy éppen ki van kölcsönözve, esetleg a könyvtáros nem tartja be a programot (mert más feladatot kapott a helyi vezetéstől). A lakosság vonzóbbnak találná a községi könyvtárat, amennyiben bővítené könyvkínálatát, tágasabb lenne, több rendezvényt szervezne, és utolsó sorban említik a tárgyi felszereltség javítását.

3. Következtetések
OOFelmérésünk egyes pontjaiban ugyanazt a kérdést vizsgáltuk a községi könyvtár, a könyvtárhasználó és a könyvtárat nem használó szemszögéből. A könyvtárakból gyűjtött adatok alapján összeállt egy kép a megye községi könyvtárairól, ugyanakkor jellegzetes könyvtári teljesítménymutatókat is kiszámítottunk akár a helyi könyvtárak, akár a megyei könyvtár módszertani tevékenységének megalapozására.
A könyvtárak adataiból kiderül, hogy 2001-2003 között a falusi lakosság 9,5%-a látogatta a községi könyvtárat, a lakossági válaszok szerint pedig 29,7% egy könyvtár tagja, 9,7% több könyvtárnak is tagja. A számok összehasonlításából arra következtetünk, hogy a falusi olvasóközönség elsősorban nem a községi könyvtárat látogatja, érdeklődése más könyvtárak felé irányul. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a könyvtárhasználók száma majdnem egyenlő a könyvtárat soha nem használók számával.
OOAz állomány megítélése pozitív válaszokat eredményezett úgy a könyvtárosok, mint a könyvtárhasználók részéről. Ennek ellentmond "az állomány forgási sebessége" nevű teljesítménymutató (amely kifejezi mennyiségileg az állomány évente használt arányát). A 2003-as évre e mutató értéke megyénk községi könyvtárainak összességére számítva 0,3. Ez annyit jelent, hogy statisztikailag az állomány 30%-a használódik évente; a valóságban ez az arány még kisebb.
A könyvtárosok az állományt "kiegyensúlyozottnak" ítélik a régi és új kiadványok aránya szerint. Kiszámítottuk a "megújulási idő" nevű mutatót, amely kifejezi, hogy mennyi idő alatt lehetne teljesen felújítani a létező állományt a vizsgált év gyarapodásának mértékében, - Hargita megye községi könyvtárai számára a 2003-as évre átlagértéke 63 év. A romániai közkönyvtárak esetében 25 év elfogadható értéknek számít; figyelemre méltó eltérést mutat a madéfalvi könyvtár 1.451 éves értéke. Az említett két mutató felhívja a figyelmet, hogy a hiedelemmel ellentétben, megyénk könyvtáraiban sok olyan könyv van, amelyet valamilyen okból kifolyólag az olvasók nem igényelnek. A modernizálási folyamat első része lehet a könyvtár megörzői- és közszolgálati szerepének tisztázása, az arányok tekintetében. Továbbá, felmérésünkből kiderül, hogy az állománygyarapítás nincs összhangban az olvasók igényeivel. A gyarapodás 75%-a szépirodalom, holott az olvasók természettudományi műveket igényelnek elsősorban. A helyzet egyik magyarázata a saját költségből történő gyarapodás alacsony aránya. Könyvtáraink kínálata klasszikus szépirodalmi művekből gazdagnak mondható, ezek állandó értéket képviselnek és a családi könyvtárakban is jelen vannak. A szakkönyvek gyorsabban elavulnak tartalmilag és az áruk is elérhetetlen nagyon sok érdekelt számára.
A gyarapítandó kiadványok között, az említések gyakorisága szerint második helyen szerepelnek a gyermekek tanulását segítő kiadványok, ez felhívja a figyelmet az iskolai könyvtárak hiányosságaira és indokolja a két intézmény szorosabb együttműködését.
OOA könyvtárosok és az olvasók egybehangzó véleménye szerint, az új kiadványok beszerzése vonzóbbá teszi a könyvtárat. Felmérésünkből kiderül, hogy a falusi olvasók nem tekintik a községi könyvtárat az információgyűjtés, tanulás, szakmai felkészülés színhelyének. Miért alakult ki a könyvtárak általános küldetésével ennyire ellentétes vélemény? Hogyan várna el a helyi közösség modern könyvtári szolgáltatást attól az intézménytől, amelyik évtizedek folyamán nem nyújtotta a hagyományos könyvtári szolgáltatást? Megyénkben hány községi könyvtár szerkesztett legalább alfabetikus katalógust, és hány könyvtárból hiányoznak alapvető kiadványok, mint általános lexikonok, aktuális helyesírási szótárak, stb.
OOA könyvtári törvény szerint (334 / 2002), "az információs társadalomban a könyvtárnak stratégiai jelentősége van". Jelen körülmények között az intézmény léte attól függ, mennyire képes beépülni a könyvtári rendszerbe és saját szintjén hogyan felel meg most már törvény által is előírt kötelezettségeinek.

    lap tetejére
created by MiniWeb 2007 ©